Dossier | Band(en)werk: 7 allround gravelbanden op de testbank - Conclusie

Door Jan Van Herck -

  • Techniek

Dossier | Band(en)werk: 7 allround gravelbanden op de testbank - Conclusie

Conclusie

Dit bandendossier wil allround gravelbanden onderzoeken. Die testopzet moet steeds voor ogen gehouden worden, zeker bij een eindconclusie waarbij banden vergeleken worden met elkaar. Wie een allround gravelband zoekt, bekijkt best eerst over welk terrein hij het meest fietst. In functie van dat antwoord, moet je onderstaande bevindingen interpreteren.

Er zijn banden met een lage en met een hoge rolweerstand, hetgeen een directe invloed op de snelheid heeft. Schwalbe, Pirelli en IRC steken er bovenuit als het over lage rolweerstand gaat. Er zijn banden met véél en met minder grip tijdens offroad passages waarbij de banden van Zipp en Michelin er in positieve zin bovenuit steken en veel grip bieden.

Over lekbestendigheid kunnen we niet klagen en scoren alle banden hoog. Het is duidelijk dat de verschillende merken hier een punt van maken, en dat is positief. Als we toch twee banden naar voor moeten schuiven die hoog scoren op lekbestendigheid, dan zouden het de Ritchey en de Michelin zijn. Wat duurzaamheid betreft scoren de Zipp en de Michelin zeer hoog en steken er wat die kwaliteit betreft bovenuit.

Zoals eerder aangegeven zijn er veel mogelijkheden op de markt en hebben we niet alle merken kunnen testen. Bedrijven als Panaracer, WTB en René Herse zijn (nog) niet aan bod gekomen. We zijn ons daarvan bewust en plannen in de toekomst deze banden/merken ook van een review te voorzien.

UPDATE 29/03/22: nog niet genoeg van gravelbanden, dan vind je hier onze eerste indruk van de nieuwe Specialized Pathfinder.

[summary

DoorJan Van Herck