Dossier | 7 paar gravelschoenen getest - Bontrager Evoke

Door Jan Van Herck -

  • Techniek

Dossier | 7 paar gravelschoenen getest - Bontrager Evoke

Bontrager Evoke

Bontrager brengt als zusterbedrijf van fietsconstructeur Trek heel wat zaken op de markt. Denk maar aan wielen, sturen, zadels, kledij en dergelijke meer. En dus ook schoenen. Wij hebben de Evoke, een allround instapmodel, getest.

Mountainbike- en gravelschoenen liggen niet zo heel ver uit elkaar. Beide zijn ze gemaakt voor offroad doeleinden, beide hebben ze profiel op de onderkant van de zool om wandelstukken te overbruggen, beide moeten ze tegen een stootje kunnen. Binnen het gamma van Bontrager kan je een gravelschoen terugvinden, de GR2 met veters. Deze hebben we al gebruikt tijdens onze Elfstedenronde in Friesland.

En dus gingen we voor dit dossier met de Evoke op pad. Op de website van Bontrager staat hij officieel als mountainbikeschoen, maar de term “allround offroad” past wellicht nog beter want hij is ook voor gravel geschikt. De schoen heeft eerst en vooral een goede pasvorm en zit comfortabel aan hiel en wreef. De Boa-sluiting doet waarvoor hij gemaakt is en spant de schoen mooi rond de voet aan. Onderaan zitten er aanduidingen om de schoenplaatjes te monteren en dat weten we wel te appreciëren.

Wanneer we de schoen onderaan de zool bekijken, vallen de ruige noppen met veel profiel op. Die Tachyon-rubberzool, zoals ze het bij Bontrager noemen, geeft veel grip tijdens het wandelen of aan de bar bij de après bike. Onderaan de zool zijn ook kleine rubber bolletjes van een halve millimeter groot terug te vinden. Die bolletjes zorgen voor extra grip, maar zijn tegelijkertijd snel verdwenen (en dus minder slijtvast).

Wat wel heel slijtvast is, is de schoen op zich. Aan de teen en ter hoogte van de hiel heeft men gewerkt met een duurzame GnarGuard-rubbercoating die je voeten en tenen beschermt tegen steenslag en scherpe objecten. Het bovenwerk van de schoen bestaat uit geperforeerd synthetisch materiaal en zorgt enerzijds voor verluchting van de voet en anderzijds voor bescherming tegen vuil en modder.

De inlegzool is eenvoudig en minimalistisch uitgewerkt. De nylon zool op zich is duurzaam en richt zich op het comfort van de gravel grinder. Daardoor scoort deze schoen minder wat stijfheid betreft en dat voel je tijdens het rijden. Zeker wanneer het bergop gaat en je maximaal van je krachtefficiëntie gebruik wil maken. In omstandigheden waar de stijfheid van de schoenzool een bepalende rol speelt, scoort de schoen wat minder.

Tijdens het gravelen scoort de schoen hoog als het gaat over comfort. Je hebt een schoen aan je voeten die tegen een stoot en een steen kan, die duurzaam is en waar je ook naast de fiets perfect mee kan staan en goed mee kan wandelen. Als het bergop gaat of wanneer je een KOM op Strava wil aanvallen, ervaar je wel wat krachtverlies ten gevolge van de minder stijve schoenzool en het (relatief) hoge gewicht van de schoen ten opzichte van andere exemplaren uit deze test. Maar de prijs van net geen 135 euro maakt dan weer dat dit de goedkoopste schoen is.

Verdict

De Bontrager Evoke is een schoen die perfect past bij de gravel grinder die een comfortabele en duurzame schoen zoekt voor zijn gravelritten. Het enige minpunt is de relatief zachte zool met een verlies aan krachtoverbrenging tot gevolg. Maar de zachte prijs, de aangename pasvorm en de slijtvaste afwerking zorgen voor een prima prijs-kwaliteitverhouding.

Bontrager Evoke

€ 134,99

408 g(per schoen, inclusief schoenplaatje)

  • Duurzaam en slijtvast
  • Comfortabele pasvorm
  • Prima prijs
  • Stijfheid
  • Inlegzool

Évaluation des testeurs

  • Best getest
  • Hartendief
  • Prijs-kwaliteit

Meer info via www.trekbikes.com

DoorJan Van Herck