Dossier | 7 paar gravelschoenen getest

Dossiers Techniek
18 August 2022 — Jan Van Herck

DMT GK1

Het Italiaanse merk DMT is als naam niet zo bekend als de “grote” merken maar de renners die met hun schoenen fietsprestaties leveren, zijn dat wel. Denk maar aan wegrenners als Tadej Pogacar en Elia Viviani, maar ook aan het mountainbike-team waar Wout Alleman en Hans Becking in het verleden deel van hebben uitgemaakt (DMT Racing Team).

Van bij de eerste aanblik heb je het idee dat je een speciale schoen aanhebt. Het in Verona gevestigde Italiaanse merk heeft er namelijk voor gekozen om de schoen niet te voorzien van een klassieke “tong”, maar van een mesh structuur die de schoen om je voorvoet knelt. Bijkomend kan je met veters de schoen aanspannen en heeft Michelin de rubberstructuur onder de schoen ontworpen.

Onze interesse is gewekt en vol enthousiasme trekken we de schoen aan. Dat verloopt de eerste keren opmerkelijk stroever dan bij schoenen met een klassieke “tong”. Je moet eerst je voet in de schoen wringen, waarna de mesh (een soort van stretch structuur) zich om de wreef van de voet knelt. Daarna ervaar je dat je veel ruimte hebt aan de bal van de voet en de tenen, terwijl de schoen aanspant ter hoogte van de wreef. Daar trek je de schoen nog eens extra aan met de veters.

De schoenplaatjes monteren verloopt vlot en het enige dat ontbreekt is een aanduiding onderaan om die plaatjes te monteren. Andere merken hebben dat wel en dat is toch wel handig om ze juist af te stellen. Onderaan de schoen zit er stevig uitgewerkt Michelin-rubber dat een robuuste en duurzame indruk geeft. Alleszins ervaar je veel grip en stabiliteit tijdens wandelpassages of bij de après bike.

Tijdens het gravelen wordt de druk van de mesh structuur over de voorvoet verdeeld, waardoor je het gevoel hebt dat de schoen goed blijft aansluiten. ook de bolletjes aan de hiel bieden houvast. Bijkomend is er vooraan in de schoen veel plaats en bijgevolg is deze schoen geschikt voor mensen met een brede voorvoet. De veters komen niet los en de druk blijft doorheen de gehele rit stabiel. Volgens DMT past de structuur zich zelfs een beetje aan aan de voet, waardoor de schoen beter gaat zitten naarmate de kilometers vorderen …

De inlegzooltjes zijn eerder minimalistisch uitgewerkt (een minder punt wat ons betreft), maar het is dan ook de mesh structuur die met de aandacht gaat lopen en voor het nodige comfort zorgt.

De schoen is relatief licht wat gewicht betreft (361 gram door ons nagewogen) in vergelijking met de andere schoenen uit de test. Bijkomend geeft de schoen een stijf gevoel met een hoge krachtefficiëntie tot gevolg. Je hebt met andere woorden niet het gevoel dat de krachtoverbrenging vanuit je voet wordt geabsorbeerd door de schoen maar in tegendeel wordt doorgegeven aan de pedaal. Tot slot is de afwerking van de schoen voldoende stevig en duurzaam afgewerkt waardoor hij tegen een stootje kan.

Verdict

De DMT GK1 is een gravelschoen voor de gravel grinder die een stevige, duurzame en speciale schoen wil. De zool is voldoende stijf en het Michelin-rubber geeft veel grip tijdens off bike momenten. Rijders met een brede(re) voorvoet gaan de ruimte in deze schoen weten te appreciëren. Bijkomend is de prijs niet overdreven, wat deze schoen zeker tot een topper uit de test maakt.

DMT GK1

  • Comfortabele pasvorm
  • Mooi design
  • Goede grip
  • Stijfheid
  • Gewicht
/
  • Aanduidingen montage schoenplaatjes
Beoordeling
Beoordeling van de tester
Best getest
Favoriet
Prijs-kwaliteit
Aanbevolen gebruik
  • XC
  • TR
  • EN
  • DH
Prijs: € 168,95
Gewicht: 361 g (per schoen, inclusief schoenplaatje)

Meer info via www.dmtcycling.com