Dossier | 7 paar gravelschoenen getest - Quoc Gran Tourer II

Door Jan Van Herck -

  • Techniek

Dossier | 7 paar gravelschoenen getest - Quoc Gran Tourer II

Quoc Gran Tourer II

Quoc is een jong, onafhankelijk Brits merk dat inzet op hoogwaardige schoenen zowel voor de wegrenners als de gravelaars. Bijkomend ontwerpen ze ook sneakers voor momenten zonder de fiets. Wij gingen op pad met de Gran Tourer II, de nieuwste versie van hun gravel- en bikepacking-schoen.

De eerste aanblik van de Gran Tourer II oogt mooi afgewerkt maar vooral eenvoudig wat design betreft. Navraag leert dat dit ook de filosofie van het bedrijf is. Contentment in simplicity, vrij vertaald “tevredenheid door eenvoud”. Die eenvoud zit hem in het design, niet in de gekozen materialen en afwerking. Die laatste parameters zijn namelijk hoogwaardig waardoor je een topschoen hebt wat materialen en afwerking betreft. Denk bijvoorbeeld aan de splash proof afwerking op de schoen die water- en modderschade moet voorkomen.

Het sluitsysteem werkt via een Boa-sluiting en vanaf het aantrekken van de schoen voel je dat je met een aangenaam exemplaar onderweg bent. De druk wordt gelijkmatig verdeeld over de wreef van de voet en voelt zeer goed aan. Deze schoen biedt ook vooraan veel ruimte en is zeker geschikt voor bikers met een brede(re) voorvoet.

Vanaf het eerste moment dat je de schoen aanhebt, springt dat comfortabele aspect naar voor. Aan deze schoen beleef je plezier wanneer je uren na elkaar wil gravelbiken of wanneer je een bikepacking trip wil aanvatten. De onderkant is zeer robuust uitgewerkt met een stevig profiel onderaan de schoen voor veel grip als je aan het wandelen bent (of onverwachts een river crossing moet trotseren). GravelGrip noemen ze dat bij Quoc.

De Boa-sluiting knelt op geen enkel moment. Het tegendeel is zelfs waar: na een uurtje rijden voel je de nood om de Boa wat beter aan te spannen. Dat komt niet noodzakelijk omdat de sluiting slecht werkt of loskomt, maar eerder doordat de bovenzijde van de schoen met soepel materiaal afgewerkt is. Daardoor zet de schoen zich tijdens het rijden naar de vorm van de voet en moet je de Boa een kwartslag aandraaien.

De inlegzooltjes zijn eerder beperkt en minimalistisch uitgewerkt. Ook bij de meeste andere merken is dat het geval. Wat ons betreft is dat een klein minpunt en is er zeker ruimte voor verbetering.

De soepele bovenzijde staat trouwens duurzaamheid niet in de weg. De afwerking van de schoen is zodanig gemaakt dat hij heel slijtvast is en tegen een stoot kan. Ook de onderkant van de schoen is duurzaam, slijtvast, comfortabel én je hebt het gevoel een “gewone” schoen aan te hebben tijdens de après bike. Dat laatste is een belangrijk gegeven voor multi-day bikepackers en andere gravelfanaten die zeer lang fietsschoenen aan hun voeten hebben.

Tijdens het rijden ervaren we dezelfde eigenschappen als hierboven omschreven. Comfortabel, stabiel, duurzaam en kwaliteitsvol. De zool van de schoen is in vergelijking met de andere schoenen uit de test niet stijf. Hij komt wat dat betreft in de buurt van de Fi’zi:k-gravelschoen. Maar ondanks het gegeven dat de schoen niet extreem stijf is, voel je wel direct de krachtoverbrenging naar de pedaal van de fiets. En dat is zeker een goed teken.

Verdict


Zowel tijdens de Sanglier Gravier als bij een rivercrossing tijdens een graveltrip in Finland gedroeg deze Quoc Gran Tourer II zich die naam waardig. Een betrouwbare partner tijdens langere ritten, stabiel, comfortabel, goed zittend en après bike proof. Een Gran Tourer zoals hij hoort te zijn. De gravel rider die graag een minder bekend maar kwaliteitsvol merk draagt, gaat hier zéker zijn gading in vinden.

Quoc Gran Tourer II

€ 224,20

378 g(per schoen, inclusief schoenplaatje)

  • Comfortabele pasvorm
  • Mooi design
  • Duurzaam en slijtvast
  • Goede grip
  • Inlegzool

Évaluation des testeurs

  • Best getest
  • Hartendief
  • Prijs-kwaliteit

Meer info via quoc.cc

DoorJan Van Herck