Dossier | 7 paar gravelschoenen getest

Dossiers Techniek
18 August 2022 — Jan Van Herck

Specialized Recon Lace

Het merk Specialized hoeft nauwelijks nog een introductie. Van hoogwaardige bikes tot fietskledij, schoenen en dergelijke meer … ze hebben het allemaal in de catalogus staan. Het Amerikaanse bedrijf benadert de fietsindustrie sinds zijn oprichting in 1974 steeds volgens dezelfde filosofie: innoveren, inspireren en verbeteren. Met die info in het achterhoofd trokken wij de Recon Lace-gravelschoenen aan.

Vanaf het prille begin, vanaf het aandoen van de schoen, vanaf de eerste meters wordt er meteen veel duidelijk: wat een topkwaliteit! Aangevuld met een mooi ogend ontwerp, een tijdloze look en duurzaam gekozen materialen merk je meteen dat dit een hoogwaardige schoen is.

Kwaliteit heeft uiteraard zijn prijs en met 350 euro is deze schoen veruit de duurste uit de test. Maar ook de lichtste wat gewicht en de stijfste wat voetzool betreft. Kwaliteit en prijs gaan hier hand in hand. Het monteren van de schoenplaatjes op de titanium plaat verloopt vlot omwille van de aanduidingen onderaan de schoen. Aan de onderkant wordt ook de carbon structuur van de zool goed zichtbaar.

Ter hoogte van de teen en aan de hiel is de schoen verstevigd zodat de voeten beschermd worden tegen een impact zoals een wegspringende steen of tak. Aan de hiel maakt men bij Specialized gebruik van hun (zogenaamde) PadLock-concept. Kort samengevat zorgt men ervoor dat de hiel beter op zijn plaats blijft zitten tijdens de trapbeweging wat dan weer het acceleratievermogen ten goede moet komen.

De inlegzool is dun en uit licht materiaal gemaakt en baseert zich op hun eigen “Body Geometry” concept. Op basis van onderzoek naar de voetlengte, de vorm van de voorvoet en het middenvoetsbeentje van fietsers (en de druk die ze uitoefenen bij een fietsbeweging) is de inlegzool aangepast. Deze schoen heeft dus een inlegzool die de druk over de voet wil verdelen, de heup-, knie- en voetuitlijning wil optimaliseren en het risico op blessures wil verminderen.

Tel daarbij de lichte XC FACT carbon zool en het resultaat is een maximale krachtoverbrenging naar de pedaal/fiets. Dat laatste voelen we heel goed tijdens het gravelbiken. De schoen past prima aan en omdat hij zo licht is, denk je bij momenten dat je geen schoen aanhebt. Bijkomend reageert de schoen zeer direct richting de pedaal, bijvoorbeeld tijdens een bocht of bij het optrekken tot sprint.

Tijdens de testritten en de Dusty Moon gravelride valt vooral op dat dit de meest prestatiegerichte gravelschoen uit de test is. Licht, stijf en toch comfortabel. Zeker aan de voorvoet is er voldoende plaats en het bloed blijft tot in je tenen stromen. Tot slot zorgen de kleine perforaties bovenop de schoen voor voldoende verluchting.

Verdict

De Specialized Recon Lace is een mooie, duurzame en vederlichte gravelschoen ontworpen voor de meerwaarde zoekers onder de gravelaars. De meerwaarde ligt hem in het lage gewicht, de prima pasvorm en vooral de hoge stijfheid met een directe krachtoverbrenging tot gevolg. Gravel racers maar ook grinders die oog hebben voor esthetiek gaan hier veel plezier aan beleven. In vergelijking met de andere schoenen uit de test is deze de duurste uit het gamma. Kwaliteit heeft zijn prijs.

Specialized Recon Lace

  • Comfortabele pasvorm
  • Mooi design
  • Stijfheid
  • Duurzaam en slijtvast
  • Gewicht
/
  • Prijs
Beoordeling
Beoordeling van de tester
Best getest
Favoriet
Prijs-kwaliteit
Aanbevolen gebruik
  • XC
  • TR
  • EN
  • DH
Prijs: € 350,00
Gewicht: 313 g (per schoen, inclusief schoenplaatje)

Meer info via www.specialized.com