Dossier | 7 paar gravelschoenen getest - Suplest Crosscountry Performance

Door Jan Van Herck -

  • Techniek

Dossier | 7 paar gravelschoenen getest - Suplest Crosscountry Performance

Suplest Crosscountry Performance

Het Zwitserse merk Suplest, met Bern als uitvalsbasis, heeft onder andere ex-wielerkampioen Fabian Cancellara en jonge wielerheld Florian Vermeersch als ambassadeurs op de loonlijst. Daardoor verwerven ze heel wat credits wat wegwielrennen betreft en wij onderzoeken met de Crosscountry Performance of ze die credits ook waard zijn in de gravelwereld.

De naam Crosscountry Performance doet opnieuw vermoeden dat onze testschoen eveneens voor mountainbike doeleinden is bedoeld. Dat laatste klopt want er is ook een Gravel Performance schoen beschikbaar bij Suplest. Het enige verschil met de Crosscountry Performance is de kleur, hetgeen nogmaals bewijst dat er een overlap tussen mountainbike en gravel te vinden valt wanneer we spreken over extra’s zoals kledij, helmen en schoenen.

Deze schoen heeft een Boa-sluiting aan de zijkant van de schoen, waarbij de tong van de schoen schuin naar de buitenkant van de voet wijst terwijl er een dunne carbonlaag over de tong gegoten zit. Het is de bedoeling van die (door Suplest benoemde) Anatomic Wrap om een pasvorm te voorzien waarbij verschillende voetvormen een passende fit hebben. Wij hebben hem alvast als heel passend ervaren en ook bikers met een bredere voet gaan met deze Suplest-schoen hun gading vinden.

Het aantrekken van de Crosscountry Performance gaat ontzettend vlot en de schoenen zitten meteen comfortabel en knellen niet. Bijkomend vind je een inlegzool van het gerenommeerde merk Solestar terug die de kracht evenredig over de voet verdeelt. Die inlegzool is van zeer goede kwaliteit en het resultaat is een comfortabele, goed zittende schoen.

Aan de onderkant zijn er enkele robuuste noppen verwerkt met kleine rubberen bolletjes erop. Dat heeft men de naam SUP traction gegeven en vinden we onder andere ook bij de Bontrager-schoen terug. Die bolletjes zouden voor extra grip moeten zorgen, maar zijn anderzijds heel onderhevig aan slijtage. Die meerwaarde is volgens ons verwaarloosbaar.

Wat niet verwaarloosbaar is, is de carbon plaat in de voetzool van de schoen. Die zorgt samen met de inlegzool voor de stijfheid van deze Suplest-schoen. Tijdens het rijden hebben we de schoen niet zo stijf ervaren als de Specialized Recon Lace, maar eerder net boven het gemiddelde ten opzichte van de andere schoenen en zit hij in de buurt van de gravelschoen van DMT.

Het gedrag tijdens het rijden is goed. De schoen blijft mooi aan de voet zitten, knelt niet en voelt comfortabel aan. Bijkomend is de krachtoverbrenging goed en zit er voldoende ventilatie in de afwerking van de voorvoet van de schoen verwerkt. Wat het stappen of hiken met de fiets betreft zijn er wel betere schoenen te vinden in deze test. Hier scoort de schoen gemiddeld, maar indien je meer grip wenst kan je spikes monteren onder deze gravelschoen.

Verdict

De Suplest Crosscountry Performance is een zeer goed zittende, comfortabele en duurzame gravelschoen. Zowel de Solestar-inlegzool als de carbon plaat als de anatomische sluiting zorgen voor een goed comfort en een meer dan degelijke krachtoverbrenging naar de fiets. Met deze schoen haal je Zwitserse degelijkheid in huis …

Suplest Crosscountry Performance

€ 249,00

399 g(per schoen, inclusief schoenplaatje)

  • Comfortabele pasvorm
  • Mooi design
  • Stijfheid
  • Inlegzool
  • Grip (wandelen en après bike)

Évaluation des testeurs

  • Best getest
  • Hartendief
  • Prijs-kwaliteit

Meer info via suplest.com

DoorJan Van Herck