Dossier | 7 paar gravelschoenen getest - Scott Gravel Tuned

Door Jan Van Herck -

  • Techniek

Dossier | 7 paar gravelschoenen getest - Scott Gravel Tuned

Scott Gravel Tuned

Van lopen over skiën tot mountainbiken en wegwielrennen: Scott is een immens populair merk dat in verschillende sportbranches thuis is. Of ze met de Gravel Tuned-schoen ook in de gravelmarkt thuis zijn, ontdek je hieronder.

Scott heeft meerdere gravelschoenen in het gamma, en wij pikten daar de Gravel Tuned met 2 Boa-sluitingen per schoen uit voor een test. Op die manier trek je de voorvoet én de wreef via een apart Boa-systeem aan en dat maakt deze schoen geschikt voor een heel breed publiek. Brede wreef, smalle wreef, ruime voorvoet, spitse voorvoet … De dubbele Boa-sluiting biedt verschillende opties en je trekt de schoen op de plaats waar jij dat wil hard aan.

Zoals bij alle schoenen in dit dossier worden de hiel en teen verstevigd om ze te beschermen tegen steenslag en andere zaken die pijn kunnen doen. Bijkomend heeft men bij Scott aan de binnenzijde van de schoen voor een zachte uitvoering gekozen waardoor de schoen comfortabel aanvoelt. De schoen heeft ook een zogenaamde Performance fit. Het verschil met de Racing fit zit hem in het feit dat de Performance meer ruimte aan de voet geeft en breder is (en dus minder knelt). Dit is dan ook de verklaring voor het comfortabele gevoel.

In tegenstelling tot andere schoenen vinden we bij dit Gravel Tuned exemplaar relatief weinig profiel onderaan de schoen terug. Tijdens après bike gelegenheden stapt de schoen gemakkelijk, tijdens offroadpassages ervaren we die beperkte grip in vergelijking met de andere schoenen uit de test. Om de schoenplaatjes te monteren zijn er geen aanduidingen terug te vinden op de schoen. Ook dat is wat ons betreft een gemiste kans.

Wat geen gemiste kans is, en waar Scott opnieuw de brede inzetbaarheid van de schoen toont, is de constructie van de inlegzool. Via velcro straps kan je de inlegzool op 2 manieren aanpassen om de optimale ondersteuning voor de voet te bekomen. Ergologic heeft men dat principe genoemd en het toont nogmaals de ambitie om een gravelschoen te maken voor het brede publiek.

De voetplaat bevat een mix tussen carbon en nylon, zorgt voor de stijfheid van de schoen en is een belangrijke schakel in de krachtoverbrenging richting pedaal/fiets. Wat de stijfheid betreft, scoort deze schoen niet hoog maar eerder gemiddeld in vergelijking met de andere schoenen uit de test. Die mindere stijfheid word je vooral gewaar tijdens het optrekken of wanneer je in een bocht meer druk gaat zetten op 1 voet.

Verdict

Tijdens het gravelen ervaar je in de praktijk wat hierboven beschreven staat. De schoen past goed aan, zit comfortabel en door de dubbele Boa kan je hem precies aantrekken waar jij dat wil. De druk wordt goed verdeeld over de schoen en de Airmesh zorgt voor voldoende ventilatie van de voet. Dit is een gravelschoen die vele grinders gaat bekoren. Scott is niet alleen van vele markten, maar ook van vele voeten thuis.

Scott Gravel Tuned

€ 199,90

388 g(per schoen, inclusief schoenplaatje)

  • Comfortabele pasvorm
  • Duurzaam en slijtvast
  • Inlegzool
  • 2 Boa-sluitingen
  • Grip (wandelen en après bike)
  • Aanduidingen montage schoenplaatjes

Évaluation des testeurs

  • Best getest
  • Hartendief
  • Prijs-kwaliteit

Meer info via www.scott-sports.com

DoorJan Van Herck