Overzicht transfergeruchten: wie rijdt waar in 2019?

Door Jan Geys -

  • Sport

Illustratieve afbeelding van het artikel: "Overzicht transfergeruchten: wie rijdt waar in 2019?"

Nu we 2018 stilaan mogen uitwuiven, is het moment rijp om eens te kijken hoe de paddocks er in 2019 zullen uitzien. Wie blijft zijn of haar team trouw en wie trekt volgend seizoen een nieuwe outfit aan? We zetten in dit overzicht alle geruchten op een rijtje.

Zoek volgend jaar niet langer naar deze Gunn-Rita Dahle, want na een carrière van 24 jaar (!) vindt de Noorse dat ze genoeg gewonnen heeft en dat het tijd is om de wedstrijdsport vaarwel te zeggen. Het ga je goed Gunn-Rita!

Photo by Ewald Sadie/Cape Epic/SPORTZPICS
Photo by Ewald Sadie/Cape Epic/SPORTZPICS

Ook de Duitse Sabine Spitz, de olympische kampioene van Peking, hangt haar fiets aan de wilgen. Maar wie rijdt er volgend jaar nog wel rond in het MTB-peloton? En nog belangrijker: bij welk team?

Scott-Sram met twee wereldkampioenen?

Photo by Greg Beadle/Cape Epic/SPORTZPICS
Photo by Greg Beadle/Cape Epic/SPORTZPICS

We vallen meteen met de deur in huis en starten ons overzicht met een van de beste teams ter wereld, Scott-Sram. Bij het team van manager Thomas Frischknecht vindt er in 2019 een heuse stoelendans plaats, want enkel boegbeeld Nino Schurter en Andri Frischknecht kregen een contractverlenging.

Slecht nieuws dus voor Matthias Stirnemann en Michiel van der Heijden die beiden op zoek moeten naar een nieuwe werkgever. De Zwitser vond deze al bij zijn oude ploeg Möbel Märki, het team waar hij in 2016 doorbrak. Bij dat team doet de Russin Irina Kalentieva er nog een jaartje bij en ook Karl Markt blijft langer aan boord. De Luxemburgse kampioene Fabienne Schaus, een vaste klant tijdens de wedstrijden om de 3 Nations Cup, is net zoals Stirnemann nieuw in het team.

Voor Michiel van der Heijden gaat de zoektocht naar een nieuw team de komende weken echter verder. Hopelijk komt de Nederlander snel met bevrijdend nieuws en kan hij na een moeilijk seizoen in 2019 opnieuw aanknopen met zijn prestaties uit het verleden.

Dit alles betekent wel dat er enkele plaatsen vrijkomen bij Scott-Sram. Hardnekkige geruchten wijzen in de richting van wereldkampioene Kate Courtney om een van die plaatsen in te nemen. Sinds het afscheid van de Zweedse Jenny Rissveds telt Scott-Sram geen vrouwelijke vertegenwoordigster meer in de rangen, de transfer van wereldkampioene Courtney zou dan ook een logische stap zijn. Het feit dat de Amerikaanse de laatste tijd steeds te bewonderen is in een regenboogtrui zonder logo van haar huidige team Specialized, voedt de geruchten dat ze het team zou verlaten natuurlijk nog eens extra. Rijden in 2019 zowel de wereldkampioen bij de heren als de wereldkampioene bij de vrouwen voor Scott-Sram? Het zou zomaar eens kunnen …

Andere namen die circuleren zijn die van Europees kampioen Lars Forster (weg bij BMC) en (in mindere mate) van de Fransman Jordan Sarrou. Zelf zetten we ons geld in op de 25-jarige Zwitser Lars Forster. Scott-Sram is een Zwitsers team en Forster geldt als één van de grootste talenten in het Alpenland om in de voetsporen van Nino Schurter te treden. Ook aan een carrière van een zevenvoudige wereldkampioen komt op een dag een einde (Schurter wordt 33 in 2019) en dus kan het team maar beter tijdig op zoek gaan naar een mogelijke opvolger.

Jordan Sarrou kopman bij Absolute Absalon?

Jordan Sarrou trekt de deur toe bij KMC-Ekoï dat ook afscheid neemt van fietsenleverancier BH, een plaats die zou ingenomen worden door Orbea. Victor Koretzky en Annie Last blijven KMC-Ekoï wel trouw. Sarrou zou wel eens op weg kunnen zijn naar Absalute Absalon, het team van teammanager … Julien Absalon. Dat team speelde dit jaar door het vervroegde afscheid van Absalon zelf geen rol van betekenis en het team is dan ook naarstig op zoek naar een kopman. Jordan Sarrou beantwoordt perfect aan dit profiel. De enige voorwaarde is dat Absalon het financiële plaatje rond krijgt.

Een stap in het onbekende voor Malene Degn …

Het Duitse Ghost Factory Racing Team stuurde het bericht de wereld in dat het aan dit jaareinde afscheid neemt van de Deense Malene Degn, die begin 2018 nog verraste met winst in de World Cup MTB U23 in Stellenbosch. Het blijft gissen waar Degn naartoe trekt, maar laat ons toe om even te fantaseren. Met het waarschijnlijke vertrek van Kate Courtney komt er een plaatsje vrij bij Specialized. En laat een zekere Loïc Bruni, de wereldkampioen DH en geliefde van Degn, nu toevallig ook voor dat Amerikaanse merk rijden …

Soms blijkt de optie waar je het meest bang voor bent diegene waardoor je het meeste groeit

De eerlijkheid gebiedt ons te zeggen dat we nog geen enkel gerucht in deze richting hebben opgevangen, maar het zou wel het begin van een mooi verhaal kunnen zijn … ook al omdat Degn bij Specialized haar landgenote Annika Langvad terugvindt. Of is haar laatste foto op Instagram een hint naar haar nieuwe team? Op die foto is ze te zien samen met de Spaanse Magda Duran van het Massi UCI Team tijdens een trainingskamp in Catalonië. Dat team versterkte zich eerder al met de komst van de Portugees David Rosa. Op haar website verwoordt Degn haar nieuwe stap als volgt: “Soms blijkt de optie waar je het meest bang voor bent diegene waardoor je het meeste groeit. Ik neem een stap in het onbekende en wat er ook op mijn levenspad mag komen, ik ben er klaar voor.”

Bij Specialized is het nog koffiedik kijken of Jaroslav Kulhavy en Howard Grotts, de eindwinnaars van de Cape Epic 2018 maar beiden einde contract, hun contract verlengd hebben of niet.

Nieuwe outfit voor Bianchi Countervail

We trekken naar het zuiden en komen bij het Italiaanse Bianchi Countervail terecht. Het team presenteerde onlangs zijn nieuwe kleuren voor 2019 en liet toen vallen dat de Fransman Stephane Tempier ook volgend seizoen de kopman zal zijn van het team. Daarnaast werden ook de namen van Nadir Colledani en Chiara Teocchi genoemd, maar niet die van … Marco-Aurelio Fontana. We zijn dan ook benieuwd welke wending de carrière van de 34-jarige Italiaan, in 2012 nog goed voor het brons tijdens de Olympische Spelen in Londen, zal nemen in 2019?

Wout Alleman naar Italië

Dichter bij huis ruilt Wout Alleman Goeman-Scott in voor het Italiaanse Elios Code Factory Racing. Elios, een tot nog toe voor ons onbekend Italiaans fietsenmerk, heeft duidelijk ambitie want ook de Est Martin Loo (het nummer 28 op de wereldranglijst) komt de rangen versterken.

Goeman-Scott ziet ook Bart De Vocht vertrekken, die het komende seizoen meer tijd wil besteden aan enduro. De Nederlandse Lotte Koopmans maakt de omgekeerde beweging en komt over van het Kona LTD Team.

Habitat kiest voor jongeren

Ook bij het Nederlandse Habitat verandert er het een en ander. Ondanks een eerder bericht dat Kevin Panhuyzen zijn contract met twee jaar had verlengd, gooit het team het in 2019 over een andere boeg. Omdat Milan Vader in november aangaf dat hij zou overstappen naar een buitenlands topteam, besliste de ploegleiding om vanaf 2019 weer te focussen op het opleiden van jong talent. Habitat bood Kevin Panhuyzen dan ook aan dat het een nieuw team, passende bij zijn mogelijkheden, zou zoeken voor hem zodat zijn progressie niet in het gedrang zou komen. Welk team dat geworden is, weten we nog niet. Ook de wegen tussen Frank Beemer en Habitat scheiden in 2019.

Rustiger gaat het eraan toe bij Cannondale Factory Racing, dat zijn drie sterkhouders langer ziet blijven. Henrique Avancini, Maxime Marotte en Manuel Fumic trokken de voorbije weken al voor een eerste team camp naar het Zuid-Afrikaanse Stellenbosch.

Wat we al wisten …

Eerder wisten we al te vertellen dat Mathieu van der Poel nieuwe ploegmaats krijgt, dat Githa Michiels Spaanse oorden opzoekt en dat Yana Belomoina, Anne Tauber en David Nordemann hun lot twee jaar langer verbinden aan het team van Bart Brentjens.

Evie Richards
Evie Richards

Dat Jolanda Neff het Poolse Kross inruilt voor het Amerikaanse Trek schreven we ook al eerder. Samen met de Canadese Emily Batty zal ze daar de rest van het vrouwelijke peloton stevig weerwerk moeten bieden tijdens de grote afspraken van het seizoen. Op meer nieuws over Evie Richards en Anton Cooper is het nog wachten, maar het heeft er alles van weg dat ook zij volgend seizoen tot de Trek-familie zullen horen. Voor Evie Richards wordt het alvast een start in mineur in 2019, want haar wacht een operatie aan de knie en bijhorende revalidatie.

Kross mag dan wel Jolanda Neff zien vertrekken, met de komst van Ondrej Cink versterkt het team zich wel bij de heren. Duikt de Tsjech volgend seizoen opnieuw de top tien binnen? Het heeft er alle schijn van, want zijn eerste jaar na zijn comeback sloot hij meteen af op de zestiende plaats in de wereldranking.

Van het Poolse Kross gaan we naar het Zwitserse BMC dat Lars Forster ziet vertrekken, maar Lukas Flückiger en Julie Bresset ziet komen. Lukas verlaat Thömus dat wel diens broer Mathias, Alessandra Keller en Kathrin Stirnemann kan behouden. Titouan Carod, Filippo Colombo en Reto Indergand zijn dan weer de blijvers bij BMC.

Ook Sophie von Berswordt-Wallrabe trekt naar Zwitserland; zij gaat aan de slag bij jb Brunex-Felt dat de Oostenrijkse Lisi Osl ziet blijven, maar de Zwitser Thomas Litscher (foto) ziet vertrekken. Zijn toekomstige team is nog steeds een groot vraagteken.

Ruben Scheire zoekt komend seizoen zijn heil in Frankrijk, waar ook Belgisch kampioen Jens Schuermans langer blijft. De Zwitser Martin Fanger vervoegt de rangen van het Belgische KTM-Bike Vision.

En wat met de marathonrenners?

Photo by Shaun Roy/Cape Epic/SPORTZPICS
Photo by Shaun Roy/Cape Epic/SPORTZPICS

Het is ondertussen al enkele maanden geleden dat Canyon de mountainbikewereld verbouwereerd achterliet met de melding de stekker uit het marathonteam te trekken. Sindsdien is het gissen naar de toekomst van onder meer ex-wereldkampioen Alban Lakata. De Oostenrijker zelf weet ondertussen waar zijn toekomst ligt, maar laat nog niet in zijn kaarten kijken. Zou de Duitser Karl Platt (Bulls) zijn mond al voorbijgepraat hebben door rond te bazuinen dat hij in 2019 met een nieuwe ploegmaat nog eenmaal een gooi wil doen naar eindwinst in de Cape Epic? Meer nieuws zal niet lang meer op zich wachten, want vanaf 1 januari is Lakata vrij om te praten.

Nog op marathonvlak zien we de Griek Ilias Periklis na een jaar terugkeren naar het DMT Racing Team, waar hij een ploegmaat wordt van Hans Becking en Tiago Ferreira.

En de downhillers?

Ook bij de downhillers gonzen de geruchten. Martin Maes verlengde wel bij GT, maar voor wie de Amerikaan Aaron Gwin volgend jaar de bergen zal afscheuren, blijft een mysterie. Maar dat het niet langer voor YT zal zijn, staat voor 99% vast. Intense wordt genoemd als kanshebber, net zoals een handvol andere kandidaten.

Naar goede jaarlijkse gewoonte worden ook de Athertons weer aan nieuwe sponsors gelinkt, maar het blijft te vaag om daar veel geloof aan te hechten.

Krijgen we op 1 januari behalve heel wat nieuwjaarswensen ook een stortvloed onthullingen over de nieuwe teams van Courtney, Lakata en consorten? We houden het nauwlettend in de gaten!

Door Jan Geys